Bronzinė pakopa

Bronzinė pakopa yra pirmas žingsnis link visuotinio sveikatingumo. Nors šio žingsnio neužtenka išvengti visų didžiųjų ligų, tačiau jis būtinas, norint pereiti prie aukštesnių pakopų, kurios padeda užkirsti kelią didesniam ligų skaičiui. Vis dėlto gyvensena vien tik pagal šią pakopą jau padės išvengti ligų, susijusių su mikroorganizmų ekosistemos, įsikūrusios žmogaus kūno paviršiuje ir jo ertmėse (mikrobiomo) išsiderinimu, tai:

Virškinamojo trakto veiklos sutrikimai, pavyzdžiui dažnas vidurių užkietėjimas, ilgai trunkantis tuštinimasis, dažnas viduriavimas, pilvo raižymas, labai tepios išmatos (didelis tualetinio popieriaus poreikis), pilvo pūtimas (meteorizmas), žarnyno dujų smarvė, išmatų smarvė.

Odos ir plaukų būklės sutrikimai, pavyzdžiui aknė, spuogai ir inkštirai, blogas kūno kvapas, odos sausėjimas arba riebalavimasis, pleiskanos, sausi arba susiriebalavę plaukai.

Lytinių organų būklės sutrikimai, pavyzdžiui smegmos kaupimasis, piengrybis arba kitų lytinių organų mikroorganizmų išvešėjimas, neaiškios kilmės lytinių organų infekcijos, blogas lytinių organų kvapas.

Ko nedaryti?

1 žingsnis – NEŠALINTI LĄSTELIENOS IŠ MAISTO

Ląsteliena (skaidulinės medžiagos) yra labai svarbi, ketvirtoji maistinė medžiaga, šalia baltymų, riebalų ir angliavandenių. Kadangi jai kramtyti reikia daugiau darbo, žmogus, siekdamas patogumo, amžiams bėgant, naudojo visą savo išradingumą mažinti jos kiekį maiste. Vis dėlto ląsteliena yra būtinas maistas draugiškiems žarnyno mikroorganizmams, kurie apsaugo, maitina ir valo organizmą, o pats kietesnio maisto kramtymas siunčia signalą organizmui stiprinti dantis. Štai kodėl iš tiesų sveika valgyti daržoves – ne dėl vitaminų, o dėl ląstelienos. Kadangi retas turi galimybę maitintis visiškai laukiniu maistu, tai nešalinti ląstelienos iš maisto reiškia papildomai vartoti daugiau ląstelienos šaltinių – daržovių:

Lapinės (salotos, špinatai, gargžgarstės, kininiai kopūstai, baltieji kopūstai, savojiniai kopūstai, Briuselio kopūstai ir pan.),
Stiebinės (šparagai, salierai, ropiniai kopūstai ir pan.),
Žiedinės (žiediniai kopūstai, brokoliai ir pan.),
Šakninės (morkos, burokai, pastarnokai, griežčiai, ropės, ridikai ir pan., tik ne bulvės ir saldžiosios bulvės!),
Vaisinės (pomidorai, agurkai, baklažanai, paprikos, cukinijos, patisonai, moliūgai, aguročiai, šparaginės pupelės, žalieji žirneliai ir pan., bet ne pupos, žirniai ir lęšiai!)

Dažno civilizuoto žmogaus organizmas yra atpratęs virškinti didesnį ląstelienos kiekį, todėl šis perėjimas turi būti laipsniškas:

1 savaitė. Vartoti daugiau troškintų, garintų, virtų arba keptų daržovių
2 savaitė. Didinti daržovių dalį maiste – jų turi būti kiekvieno valgio metu. Vartoti daugiau smulkintų žalių daržovių.
3 savaitė. Ląstelienos kiekis maiste turi pasiekti ne mažiau nei pusę vartojamų angliavandenių kiekio, tačiau angliavandenių turi likti ne mažiau nei ląstelienos. Vaisius, daržoves ir uogas maiste suderinti padės ši lentelė:

Vaisiu, daržoviu ir uogų derinimo LENTELĖ

2 žingsnis – NUSTOTI VARTOTI KRAKMOLĄ KAIP PAGRINDINĮ MAISTĄ

Kadangi krakmolo šaltiniai yra koncentruotas, lengvai sandėliuojamas ir transportuojamas maistas, krakmolas tapo civilizuotų žmonių maisto pagrindų. Tai leido žmonijai pradėti gyventi sėsliai, todėl augo žmonių populiacija, galėjo vykti tolimesni karo žygiai. Tačiau kartu pablogėjo žmonių sveikata – nukentėjo kaulų, dantų būklė, fizinis pajėgumas. Krakmolo šaltiniai dabar yra pigus maistas, tačiau mūsų civilizacija tiek pažengė, kad galime kokybiškai visus metus auginti daržoves, todėl krakmolo vartojimas yra nebūtinas mūsų išgyvenimui. Krakmole esanti didelė angliavandenių koncentracija išderina organizmo glikeminę sistemą, pats krakmolas trukdo virškinti baltymus ir riebalus, o patekęs į storąjį žarnyną, išderina jame esančią draugiškų mikroorganizmų ekosistemą ir sudaro sąlygas veistis žalingiems mikroorganizmams arba kitiems parazitams. Įvertinus visą tai, tam, kad išlaikytume sveikatą, įmanoma ir net būtina vartoti stipriai mažiau krakmolo šaltinių nei vartoja įprastas civilizuotas žmogus, jie surašyti šioje lentelėje:

Krakmolo šaltinių LENTELĖ

Dėl įpročio, tradicijų ir socialinių priežasčių yra labai sunku iškart drastiškai sumažinti krakmolo vartojimą, ypač lietuviams, todėl galima jo vartojimą mažinti laipsniškai:

4 savaitė. Krakmolą vartoti tik kartą per parą, kitų valgymų metu jį keisti daržovėmis ir vaisiais.
5 savaitė. Krakmolą vartoti tik po kartą kas antrą parą.
6 savaitė. Krakmolą vartoti ne dažniau nei 2 kartus per savaitę vienodais tarpais, ne dvi dienas iš eilės.
7 savaitė. Krakmolą vartoti tik socialiniais tikslais.

Kadangi krakmolas yra civilizuoto maisto pagrindas, jo atsisakymas sukelia nepatogumų valgant viešojo maitinimo įstaigose arba švenčių metu. Viešojo maitinimo įstaigose galima paprašyti, kad vietoje krakmolingo garnyro, įdėtų daugiau daržovių. Švenčių metu krakmolo išvengti sunkiau, nes aplinkiniams būna sunku suprasti tokią nuostatą, todėl tam, kad nereikėtų su jais pyktis, galima retkarčiais vartoti krakmolo turinčius patiekalus. Tokios situacijos daugumai pasitaiko rečiau nei kartą per savaitę, todėl žarnyno neturėtų išderinti ilgam. Tačiau toks vienkartinis krakmolo pavartojimas gali sukelti trumpalaikių nemalonių padarinių, kurie išvardinti viršuje prie ligų.

Stipriai sumažindami krakmolo vartojimą, žmonės kartais nukrypsta į kitą kraštutinumą – visiškai pašalina angliavandenių šaltinius iš mitybos. Tokia mityba gali duoti laikinų teigiamų pokyčių žmonėms su tam tikrą medžiagų apykaitos būkle, tačiau mažai angliavandenių turinti mityba turi būti sekama atliekant specialius tyrimus, todėl jos taikyti negalima, kol nepasiekta Sveikos gyvensenos laiptų Auksinė pakopa.

Bronzinė pakopa vis dėlto leidžia vartoti skanėstus, tačiau, kaip ir alkoholį, skanėstus reikia vartoti atsakingai ir saikingai. Vartojant skanėstus, svarbiausios trys taisyklės:

  1. Skanėstus vartoti valgio pabaigoje. To reikia tam, kad skrandyje jau būtų pakankamas kiekis ląstelienos, ir tam, kad skanėstai būtų valgomi skoniui patenkinti, o ne alkiui numalšinti.
  2. Skanėstus galima vartoti tik tuomet, jei valgio metu buvo ląstelienos perteklius (vartota daugiau geltonai pažymėtų produktų). Jei valgio metu buvo vartojama daugiau vaisių ar kitų produktų, pažymėtų raudonai, tai jie ir buvo skanėstas, todėl papildomai vartojant skanėstus bus viršyta angliavandenių riba.
  3. Galimas suvartoti skanėstų kiekis priklauso nuo to, kiek papildomai ląstelienos šaltinių buvo suvartota. Pavyzdžiui, jei buvo suvartota 100 g baltojo kopūsto ir jokio kito produkto, kuriame daugiau angliavandenių, tai papildomai galima suvalgyti daugiausiai 2,7 g angliavandenių, tai atitiktų pusę arbatinio šaukštelio cukraus. Daugiau skanėstų pavyzdžių ir leistinus suvartoti kiekius sudėjau į lentelę:

Skanėstų LENTELĖ

3 žingsnis – NEŠALINTI NATŪRALAUS APSAUGINIO ODOS SLUOKSNIO

Kūno išorės prausimas neturi poveikio bendrai jo sveikatai, todėl 3, 4 ir 5 žingsniai nebūtini, siekiant pereiti prie Sidabrinės pakopos, tačiau jie turi didžiulį poveikį odos ir plaukų sveikatai, todėl labai svarbūs išsaugoti jų grožiui.

Oda išskiria natūralią apsauginę medžiaga – sebumą. Jis sulaiko odos drėgmę, naikina kenksmingas ir maitina draugiškas bakterijas. Sebumas taip pat sulipina natūraliai nudylančias senas odos ląstelių liekanas – pleiskanas, suriša dulkes bei kitus teršalus, kurie patenka ant kūno.

Sebumas turi panašių į muilą savybių ir puikiai nusiplauna tik vandenių ir kempine, todėl užteršto sebumo pašalinimui nuo odos nereikia jokių prausiklių. Naudojant prausiklius pašalinama per daug sebumo ir oda lieka be apsaugos – nėra nei draugiškų mikroorganizmų, nei mechaninės plėvelės, todėl ant odos gali įsikurti įvairūs žalingi mikroorganizmai ir sukelti spuogus, inkštirus ar net aknę. Organizmas jaučia, kad oda nuolat būna per sausa, todėl dar labiau skatina sebumo gamyba – riebi oda tampa dar riebesne. Visiems šiems nemaloniems ir grožį darkantiems simptomams išvengti tereikia pakeisti prausimosi įpročius.

Vis dėlto keisti prausimosi įpročių neverta, kol pilnai nepereita prie bekrakmolės mitybos, nes krakmolo maitinamų žalingų mikroorganizmų žarnyne išskiriamos medžiagos, per kraują pasiekia odą ir gleivines, todėl ten taip pat skatina žalingų mikroorganizmų dauginimąsi, o išskiriamas užterštas prakaitas bei sebumas sukelia blogą kūno kvapą. Tačiau perėjus prie bekrakmolės mitybos ir prausiantis taip, kad būtų išsaugomas natūralus odos apsauginis sluoksnis, odos būklė išlieka sveika.

8 savaitė. Nustoti prausimosi priemones naudoti viso kūno plovimui. Jas galima naudoti, kai prausiamos plaukuotos vietos: galva, pažastys, gaktos sritis. Užuot visą kūną prausus agresyviomis priemonėmis, praktiškiau ir sveikiau dažniau skalbti rūbus – juk būtent todėl žmonės ir prarado kailį, tačiau išrado drabužius.

5 žingsnis – NUSTOTI DIRGINTI ODĄ AGRESYVIAIS CHEMIKALAIS

Kadangi plaukai neleidžia tinkamai pašveisti odos ir nuplauti seno sebumo, galvai, pažastims ir gaktos sričiai plauti vis tiek tenka naudoti papildomas priemones, na o jei naudojama dekoratyvinė kosmetika, odai valyti vandens jau neužtenka. Abiem atvejais oda veikiama kosmetikos ir kūno priežiūros priemonėse esančiomis medžiagomis. Jei tai nėra maistinės kilmės medžiagos, jos neigiamai veikia odos būklę ir joje vykstančius gyvybinius procesus – tai kenkia ne tik odos sveikatai, bet ir grožiui.

9 savaitė. Jei yra galimybė, įprastas kosmetikos priemones keisti neagresyviomis, kuriose nebūtų kenksmingų sudedamųjų dalių.

Daugiau informacijos apie kenksmingas kosmetikos sudedamąsias dalis galite rasti ČIA, tačiau svarbiausia, vengti šių:

Sodium Laureth Sulfate (SLES)
Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
Cocomidopropyl Betaine
Paraffinum liquidum (mineral oil)
Polyethilene glycol (PEG)
Polypropilene glycol (PPG)
2-brom-2-nitropropan-1,3-diol
Methylchloroisothiazolinone
Quarternium-15
Imidiazolidinyl Urea
Diazolidinyl Urea
Methylparaben
Ethylparaben
Butilparaben
Isopropylparaben
Phenoxiethanol
Triethanolamin (TEA)
Diethanolamin (DEA)
Monoethanolamin (MEA)
BHT
BHA
Butylphenyl methylpropional
Parfum (fragrance, aroma)

5 žingsnis – NEDIRGINTI ODOS KIETU VANDENIU

Nors dažniausiai natūralus apsauginis odos sluoksnis pašalinamas naudojant ploviklius, tačiau jis taip pat nyksta, kai prausiamasi kietu vandeniu. Panašiai kaip kietas vanduo suriša muilą į pamuiles, taip pat kietas vanduo suriša ir sebumą, todėl jo nuplauna per daug.

10 savaitė. Jei yra galimybė, pageidautina veidą prausti ir galvą plauti minkštu mineralinių vandeniu. Kita galimybė yra namo arba buto vandens įvade prijungti vandens minkštintuvą – tai išspręs ir „kalkių nuosėdų“ vonioje, skalbyklėje arba indaplovėje susidarymo problemą, tačiau pakaitinių jonų vandens minkštinimo filtrų vandens negalima nuolat vartoti maistui!

Tad DRĄSOS žengti ant Bronzinės pakopos ir
jau ŠIANDIEN keisti savo gyvenseną visuotinio SVEIKATINGUMO link!

Na o jei kils klausimų, juos visuomet galima užduoti elektroniniu paštu sveikatingumas@zintis.lt