Balandėliai „Kaip turi būti!“

      Komentarai įrašui Balandėliai „Kaip turi būti!“ yra išjungti

Nors ne taip lengvai, bet pavyko rasti Savojos kopūstą, todėl šiandien parodysiu, kuo jis naudingas mums lietuviams. Savojos kopūsto lapai iš tiesų yra labai ploni, tačiau ypač garbanoti ir raukšlėti, todėl jų paviršiaus plotas yra didelis. Dar naudingiau tai, kad vidiniai lapai yra labiau suglamžyti nei išoriniai, todėl vidinių lapų dydis ne tiek daug skiriasi nuo išorinių, priešingai nei kaip pavyzdžiui baltagūžių kopūstų. Dėl to Savojos kopūstas yra ypač tinkamas balandėliams gaminti.

Šiandien su Jumis pasidalinsiu savo receptu, kaip balandėliai turėtų būti gaminami iš tikrųjų, kad atitiktų ne vien Bronzinės, bet ir Sidabrinės pakopos reikalavimus. Kaip ir ankstesniame recepte, taip ir po šio patiekalo galima pasimaloninti nedideliu desertu.


Receptas 16081001Reikės:
Riebios smulkintos kiaulienos (faršo) (500 g)
10 lapų Savojos kopūsto (∼650 g)
5 morkų (600 g)
Svogūno (100 g)Grietinės
Pomidorų padažo arba tyrės
10 nemažų balandėlių užtektų 3 asmenims


Receptas 16081002Nukaulinimo (file) peiliu reikia nupjauti vidurinę kopūsto lapo gyslą nuo lapo apačios –
taip įdarą bus lengviau įvynioti į lapą


Receptas 16081003Morkas susmulkinti šiaudeliais, svogūną – smulkiais kubeliais


Receptas 16081004Kopūsto lapus sudėti į platų puodą, pripilti vandens, kad semtų, uždengti ir užvirti.
Virti ant mažos ugnies, kol suminkštės iki beveik norimo kietumo.
Aš mėgstu ne per skystus lapus, todėl viriau apie 20 min.


Receptas 16081005Į keptuvę suberiame morkas ir įpilame pilną stiklinę vandens.
Keptuvę uždengiame ir troškiname ant vidutinės ugnies 15 min.


Receptas 16081006Tuomet suberiame svogūnus, uždengiame ir patroškiname dar 5 min.


Receptas 16081007Kai daržovės ištroškintos, įdedame maltą mėsą.
Mėsą išsklaidome mentele ir nuolat maišydami su jau karštomis daržovėmis,
ant mažos ugnies pakaitiname.


Receptas 16081008Kai mėsa pasidaro biri, bet dar ne balta, nukeliame nuo viryklės.
Iš puodo ištraukiame kopūsto lapus – tam naudinga turėti žnyples.
Lapus nuvarviname ir sudedame į dubenį viršutine lapo puse į viršų.


Receptas 16081009Dedame įdarą į lapo vidurį.
Į didesnį lapą telpa 4 valgomi šaukštai, į mažesnį – 3.


Receptas 16081010Užlenkiame lapo šonus, tuomet kotelio pusė ir tada garbiniuotą lapo galą.
Balandėlį apverčiame ir dedame į puodą.
Užpilame vandeniu, kuris liko nuo lapų virimo, uždengiame ir patroškiname.
Šis troškinimas skirtas tik tam, kad susivienodintų įdaro ir lapo temperatūros.
Jei patroškinsite jei troškinsite ilgiau nei 5 min nuo vandens užvirimo,
šis patiekalas taps ne Sidabrinės, o Bronzinės pakopos patiekalu.


Receptas 16081011Dedame balandėlius į lėkštę.
Jei norite tradicinio lietuviško balandėlių skonio, paskaninkite grietine su pomidorų padažu.
Pamirškit bulves šalia ar ryžius įdare – jei norite sočiau, tiesiog suvalgykite daugiau balandėlių.


Štai! Skanus, sotus ir bekrakmolis patiekalas
atitinkantis Sidabrinės pakopos reikalavimus.
SKANAUKIT Į SVEIKATĄ!