Kūno būklės tyrimai

Kūno būklės tyrimasKūno būklės tyrimai atliekami asmeninei energijos apytakos (metabolizmo) ir kūno terpių būklei nustatyti. Pagal šiuos duomenis nustatome:

  • Kokią mėsą, tamsią ar šviesią, vartoti dažniau?
  • Tinka ar ne vartoti kiaušinius, pieną, sūrius, riešutus ar moliuskus?
  • Ar atsisakyti kokosų bei karvės pieno sviesto, ar vartoti jų daugiau?
  • Ar labai griežtai vengti polinesočiųjų riebalų?
  • Ar rinktis liesą, ar riebią žuvį?
  • Ar gerti daugiau, ar mažiau vandens?
  • Kokį geriamąjį vandenį rinktis?
  • Ar būtina sumažinti druskos vartojimą?
  • Ar tinkamesni „aerobiniai“, ar „jėgos“ pratimai?
  • Ar ne per daug treniruojuosi?
  • Ar grūdinimasis bei pirtinimasis man nekenkia?
  • Ar geriau laikyti didesnę, ar mažesnę kambarių temperatūrą?
  • Ar rengtis šilčiau, ar vėsiau?
  • Jei užsiimu kvėpavimo pratimais, kokių daryti daugiau ir kokių vengti?
  • Ar būtina mažinti kavos, arbatos ar kakavos (šokolado) vartojimą?
  • Ar būtina mažinti alkoholio vartojimą?
  • Ar būtina mažinti rūkalų (tabako ar kanapių) vartojimą?
  • Kokių maisto papildų vengti, o kokie padėtų?

Kūno būklės tyrimai ir pagal juos parinkti patarimai skirti tik sumažinti ligų riziką, tai nėra gydymas, todėl pats tyrimas ir jo metu parinkti patarimai nepadeda, jei jau yra nustatyta kokia nors liga. Apie jas būtina pranešti užsakant konsultacijas, nes kai kurių patarimų laikymasis gali pasunkinti įsisenėjusių ligų eigą.

Tyrimų ir konsultavimo tvarka

  1. Būtinas pasirengimas pagal aprašą žemiau. Geriausia, kai iki tyrimo laikomasi Bronzinės ir Sidabrinės pakopos reikalavimų, jei jų nebuvo laikytasi, būtinas papildomas pasirengimas, taip pat aprašytas žemiau.
  2. Pirmą kartą atliekamas pilnas tyrimas, kurio metu kūno parametrai matuojami tris kartus per parą. To reikia tinkamai įvertinti kūno būklės svyravimą. Pagal tyrimo rezultatus parengiamos Auksinės pakopos rekomendacijos bei žingsniai, taip pat konsultuojama individualiais sveikatingumo klausimais.
  3. Jei po tyrimo buvo rekomenduojamas biologiškai aktyvių medžiagų (maisto papildų) vartojimas, po 2 mėn. nuo jo skiriamas pakartotinis dalinis tyrimas, kurio metu kūno parametrai matuojami vieną kartą per parą. Šis tyrimas skirtas patikslinti biologiškai aktyvių medžiagų vartojimo rekomendacijas, nes kūno būklė per tą laiką galėjo pradėti keistis.
  4. Stebimuosius tyrimus patartina atlikti kas 6 – 12 mėn. Jie parodo, ar kūno būklė išlieka sveikatos ribose. Šie tyrimai gali būti pilni arba daliniai, priklausomai nuo to, kokio tikslumo pageidauja klientas.
  5. Jei po paskutinio tyrimo praėjo daugiau nei 12 mėn., norint nustatyti kūno būklę, dalinio tyrimo nepakanka ir reikia atlikti pilną tyrimą.

Kur vyksta?
KAUNE – Sveikatingumo namuose „Žintis“, Birštono g. 18A
Atliekant 2 ar daugiau pilnų tyrimų, galime atvykti ir į Jūsų vietą.

Kiek trunka?
Pilnas tyrimas – susitikimai ryte, ir dieną trunka po 20 min., susitikimui vakare skiriama 60 min., iš jų tyrimo išvadoms ir patarimams paaiškinti skiriama 40 min.
Dalinis tyrimas – susitikimas trunka 90 min., iš jų tyrimo išvadoms ir patarimams paaiškinti skiriama 40 min.

Kiek kainuoja?
Pilnas tyrimas – 80 €
Dalinis tyrimas – 40 €

Kaip užsakyti?
Telefonu 8 647 72608
Elektroniniu paštu sveikatingumas@zintis.lt

Pasirengimas

Pasirengimas kūno būklės tyrimui skirtas tam, kad tyrimo metu būtų atskleista tikroji kūno būklė, o ne kompensacinė kūno būsena, taip pat pasirengimo metu renkami mėginiai, kurie tiriami susitikimo metu.

Praėjusiems Bronzinę ir Sidabrinę pakopas

3-2 savaitės iki tyrimų dienos

Uoliai maitintis pagal Bronzinės ir Sidabrinės pakopų reikalavimus.

2 savaitės iki tyrimų dienos

Pradedama išmatų stebėsena ir mėginių rinkimas pagal aprašą:

KBT aprašas 2018 – Išmatų stebėjimo protokolas

Mažiausiai 2 dienos iki tyrimų dienos

Nuo ryto nustojamos vartoti šios medžiagos: kava, arbata, kakava, šokoladas, energiniai gėrimai, rūkalai, alkoholis, gazuoti gėrimai, maisto papildai, gydomosios žolelės ir vaistai*. Iki tyrimo neužsiimama intensyvia arba ilgalaike fizine veikla, grūdinimusi, pirtinimusi, lytiniais santykiais.

*IŠSKIRTINIAIS ATVEJAIS, kai vaistų nutraukimas tokiam ilgam periodui gali sukelti pavojų gyvybei, vaistų nevartoti bent 1 dieną prieš tyrimą.

Tyrimų dienos išvakarės

Išmatų mėginiai išimami iš šaldiklio ir laikomi kambario temperatūroje, šią dieną paimti išmatų mėginiai jau neužšaldomi.

Nuo pietų pradedami rinkti šlapimo mėginiai:

Dieną – prieš pietus arba bent 2 val. po valgio.
Vakare – prieš pat miegą, bent 2 val. po valgio.

Šlapimo mėginys imamas į indelius, skirtus šlapimui, jų galima įsigyti vaistinėse. Mėginio tūris turi būti ne mažesnis nei 60 ml. Ant mėginių indelių užrašyti vardą bei paėmimo laiką.

Tyrimų diena

Paimamas trečias šlapimo mėginys:

Ryte – prieš pusryčius, ne vėliau nei 30 min. nuo atsikėlimo.

Tyrimų dieną galima valgyti, bet vis dar laikantis pasirengimo mitybos nurodymų. Iki susitikimo reikia būti bent 2 val. nevalgius ir bent 30 min. iki tyrimo nieko nekramtyti, tačiau galima atsigerti negazuoto nešalto vandens.

Susitikimo metu pateikiami šlapimo ir išmatų mėginiai bei užpildyta „Išmatų stebėjimo forma“.

Atlikus tyrimą ir nustačius kūno būklę, pradedama maitintis ir gyventi pagal parinktas rekomendacijas.

Papildomas pasirengimas

Jei pageidaujate tiesiog nustatyti savo kūno būklę, nepraėję Bronzinės ir Sidabrinė pakopų,  tuomet būtinas papildomas pasirengimas, aprašytas žemiau.

3-2 savaitės iki tyrimų dienos

Pradedama keisti mityba. To reikia norint padėti organizmui „atidengti“ nukrypimus, nes be pasirengimo, dažnai stebima tiek daug išsibalansavusių parametrų, kad neįmanoma išskirti nukrypimų. Keičiant mitybą reikia nustoti vartoti šiuos produktus:

  • Krakmolo šaltinius. Bulves ir jų produktus (traškučius, lietuviškas mišraines, tirštas sriubas, kisielių ir pan.), miltų gaminius (duoną, batoną, bandeles, pyragus, blynus, makaronus ir pan.), grūdus (kviečius, rugius, ryžius, grikius, avižas, miežius, soras ir pan.), visas kruopas, dribsnius, ankštinius (pupas, pupeles, lęšius, žirnius).
    GALIMA VARTOTI žaliuosius žirnelis ir visas daržoves neribotais kiekiais.
  • Saldžius produktus. Saldainius, tortus, pyragėlius, sausainius, šokoladą, ledus, medų, uogienes, sirupus, sultis, limonadus, alų, likerį, saldų bei pusiau sausą vyną, saldų bei pusiau sausą putojantį vyną. O vartojant vaisius ir uogas, vadovautis žemiau pateiktos lentelės nurodymais:

Vaisių, daržovių ir uogų derinimo lentelė