Chito

Chito“ – tai mūsų sukurta funkcinio maisto gaminių šeima, deranti su Sveikos gyvensenos laiptų Bronzinės, Sidabrinės ar net Auksinės pakopos reikalavimais. Ji skirta padėti žmonėms maitintis sveikai net ir šio spartaus gyvenimo laikais. 

Pagrindiniai „Chito“ gaminių išskirtiniai bruožai:

  1. Ypač daug ląstelienos (maistinių skaidulų), todėl gaminiai puikiai malšina alkį ir padeda suderinti žarnyno mikroekosistemą.
  2. Sudėtyje yra chitozano – tai novatoriška iš grybų išskirta tirpiųjų maistinių skaidulų rūšis, kuri veiksmingai mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje.
  3. Nėra krakmolo ir glitimo (gliuteno), kurie gali išderinti žarnyno mikroekosistemą.
  4. Nėra pridėtinio cukraus, dirbtinių dažiklių, dirbtinių saldiklių ar skonio stipriklių – taip išlaikomas tikro maisto skonis.
  5. Visos sudedamosios dalys yra augalinės kilmės, todėl produktas tinkamas ir veganams.

„Chito“ gaminiai puikiai tinka

  • metantiems svorį,
  • sportuojantiems,
  • žygeiviams,
  • veganams,
  • sergantiems cukriniu diabetu,
  • vaikams,
  • norintiems, greitai numalšinti alkį
  • ir visiems, besirūpinantiems savo sveikata.

Šiuo metu „Chito“ šeimyną sudaro:

  1. Ispaninio šalavijo (chia) ir kanapių sėklų VAFLIAI
  2. Daržovių TRAPUČIAI
  3. Ropių TRAŠKUČIAI

Greitai ją papildys ir GRANOLA bei veganiški GUMINUKAI, kurių receptus dar tobuliname.

Atsiliepimai

„Norime pasidžiaugti Jūsų gaminiais, jie labai patiko ir mums, ir mūsų klientams. Tokia linija labai yra sveikintina.“ – „SKANAUS MAISTO FABRIKAS“, www.smf.lt

„Skonis puikus. Šiaip pakuotės labai gražios. Ir tas laiško formatas mielas. Su moliūgų sėklom labiausiai patiko.“ – KRISTINA TOMILINA

Ispaninio šalavijo ir kanapių sėklų vafliai

Daug kalbama apie didžiulę kanapių bei ispaninio šalavijo („chia“) sėklų mitybinę vertę. Jose daug skaidulinių medžiagų, omega-6 ir omega-3 riebiųjų rūgščių, vitaminų ir mineralų, o ypač fosforo, magnio ir mangano, šie mineralai svarbūs normaliai energinių medžiagų apykaitai palaikyti, be to

Fosforas svarbus normaliai ląstelių membranų funkcijai, taip pat normaliai kaulų ir dantų būklei palaikyti.

Magnis svarbus normaliai nervų sistemos veiklai ir normaliai psichologinei būklei palaikyti, taip pat svarbus normaliai baltymų sintezei, raumenų funkcijai bei kaulų ir dantų būklei palaikyti, padeda išlaikyti elektrolitų pusiausvyrą bei mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį.

Manganas svarbus normaliam jungiamojo audinio formavimuisi ir normaliai kaulų būklei palaikyti bei padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.

Vis dėlto retas kuris randa patogų būdą ispaninio šalavijo bei kanapių sėklas įtraukti į savo kasdienį maisto racioną, todėl nusprendėme imtis šios problemos sprendimo.

Žmonės nuo seno žino, kaip vartoti duonos produktus, tačiau glitimo (gliuteno) netoleravimas, rūpestis dėl kalorijų arba nenoras per dideliu kiekiu krakmolo išderinti žarnyno mikroekosistemos verčia ieškoti alternatyvių duonos gaminių. Tam dažnai įprasti kvietiniai ar ruginiai miltai skiedžiami grikių, ryžių, kukurūzų miltais arba naudojami viso grūdo miltai.

Siekdami kartu sumažinti ir krakmolo vartojimą, mes žengėme kitu keliu: išvis atsisakėme grūdų ir tešlą pagaminome vien iš maltų kanapių ir ispaninio šalavijo sėklų, rišimui panaudojome novatorišką, tačiau ypatingai sveikatai palankią medžiagą – grybų chitozaną. Chitozanas padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje, o jo teigiamas  poveikis atsiranda per parą suvartojant vos 3 g chitozano – tai keletą kartų mažiau nei kitų maistinių skaidulų norma tokiam pačiam poveikiui pasiekti. Turbūt nereikia priminti, kad didelė MTL cholesterolio koncentracija kraujyje yra vienas pagrindinių aterosklerozės rizikos veiksnių.

Iš tešlos formuojame paplotėlius, kuriuos džioviname – taip gauname vafliukus. Ši maisto forma daug kam puikiai pažįstama ir lengvai pritaikoma: jais galima užkabinti įvairius trintus kremus, ant jų galima tepti sumuštinius, o kad vafliukai lygiai taip pat noriai būtų valgomi ir vieni, mes įmaišėme įvairių priedų: saulėje džiovintų pomidorų, alyvuogių, moliūgų ar sezamų sėklų.

Ispaninio šalavijo ir kanapių vafliai atitinka Bronzinės pakopos reikalavimus.

„Chito“ vafliai puikiai dera

  • tiesiog vieni,
  • su avokadų trintiniu (gvakamole),
  • su tepamais sūriais,
  • su nesaldžiomis užtepėlėmis,
  • su žemaitišku kastiniu,
  • su lašiniais ar šonine,
  • prie sriubos,
  • prie salotų,
  • ir visur, kur tik naudojama juoda duona.

Sudedamosios dalys: kanapių sėklos (59%), ispaninio šalavijo (Salvia hispanica) sėklos (8%), saulėje džiovinti pomidorai (28% ), chitozanas* (ne mažiau nei 3 g vienoje pakuotėje), valgomoji druska. *iš gluosninės kreivabudės (Pleurotus ostreatus). 

Gali būti žemės riešutų ir kitų riešutų, sezamų sėklų pėdsakų.

Vienoje pakuotėje produkto grynasis kiekis 60 g (10 vafliukų).
Mažmeninė vienos pakuotės kaina 3 Eur.

MAISTINGUMAS 100 g
Energinė vertė 1923 kJ
464 kcal
Riebalai 30 g
iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių 3 g
mononesočiųjų riebalų rūgščių 3 g
polinesočiųjų riebalų rūgščių 23 g
Angliavandeniai 13 g
iš kurių cukrų 11 g
krakmolo 2 g
Skaidulinės medžiagos  32 g
Baltymai 24 g
Druska 3 g
Mineralai RMV
Fosforas 1040 mg 149 %
Magnis  440 mg 118 %
Manganas  6 mg 300 %
Selenas  7 μg 13 %

Sudedamosios dalys: kanapių sėklos (60%), ispaninio šalavijo (Salvia hispanica) sėklos (9%), lukštentos moliūgų sėklos (26 %), chitozanas* (ne mažiau nei 3 g vienoje pakuotėje), druska. * iš gluosninės kreivabudės (Pleurotus ostreatus).

Gali būti žemės riešutų ir kitų riešutų, sezamų sėklų pėdsakų.

Vienoje pakuotėje produkto grynasis kiekis 60 g (8 vafliukai).
Mažmeninė vienos pakuotės kaina 3 Eur

MAISTINGUMAS 100 g
Energinė vertė 2183 kJ
528 kcal
Riebalai 40 g
iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių 5 g
mononesočiųjų riebalų rūgščių 7 g
polinesočiųjų riebalų rūgščių 27 g
Angliavandeniai 5 g
iš kurių cukrų 0 g
krakmolo 4 g
Skaidulinės medžiagos  29 g 
Baltymai 25 g 
Druska 1 g 
Mineralai RMV
Fosforas 1120 mg 160 %
Magnis  440 mg 120 %
Manganas 6 mg 300 %
Selenas 8 μg 14 %

Sudedamosios dalys: kanapių sėklos (68%), ispaninio šalavijo (Salvia hispanica) sėklos (10%), marinuotos juodosios alyvuogės (17 %), chitozanas* (ne mažiau nei 3 g vienoje pakuotėje) , valgomoji druska. *iš gluosninės kreivabudės (Pleurotus ostreatus).

Gali būti žemės riešutų ir kitų riešutų, sezamų sėklų pėdsakų.

Vienoje pakuotėje produkto grynasis kiekis 60 g (8 vafliukai).
Mažmeninė vienos pakuotės kaina 3 Eur.

MAISTINGUMAS 100 g
Energinė vertė 2136 kJ
516 kcal
Riebalai 40 g
iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių 4 g
mononesočiųjų riebalų rūgščių 10 g
polinesočiųjų riebalų rūgščių 25 g
Angliavandeniai 3 g
iš kurių cukrų 0 g
krakmolo 3 g
Skaidulinės medžiagos  45 g 
Baltymai 29 g 
Druska 1 g 
Mineralai RMV
Fosforas 1000 mg 143 %
Magnis  420 mg 111 %
Manganas 6 mg 300 %
Selenas 7 μg 13 %

Sudedamosios dalys: kanapių sėklos (70%), ispaninio šalavijo (Salvia hispanica) sėklos (10%), sezamų sėklos (15 %), chitozanas* (ne mažiau nei 3 g vienoje pakuotėje), valgomoji druska. * iš gluosninės kreivabudės (Pleurotus ostreatus).

Gali būti žemės riešutų ir kitų riešutų, sezamų sėklų pėdsakų.

Vienoje pakuotėje produkto grynasis kiekis 60 g (10 vafliukų).
Mažmeninė vienos pakuotės kaina 3 Eur.

MAISTINGUMAS 100 g
Energinė vertė 2142 kJ
518 kcal
Riebalai 41 g
iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių 4 g
mononesočiųjų riebalų rūgščių 7 g
polinesočiųjų riebalų rūgščių 28 g
Angliavandeniai 1 g
iš kurių cukrų 0 g
krakmolo 1 g
Skaidulinės medžiagos  33 g
Baltymai 24 g
Druska 1 g
Mineralai RMV
Fosforas 1110 mg 160 %
Magnis 470 mg 125 %
Manganas 6 mg 300 %
Selenas  11 μg 21 %


Kaip užsakyti?

Kol kas „Chito“ ispaninio šalavijo ir kanapių vaflių parduotuvėse dar nesutiksite, mes sparčiai sprendžiame šį klausimą ir nuolat atnaujinsime mūsų gaminiais prekiaujančių parduotuvių sąrašą.

Tuo tarpu gaminius siunčiame į visus Lietuvos ir užsienio miestus, užsakyti galima telefonu +37064772608 arba elektroniniu paštu sveikatingumas@zintis.lt

Daržovių trapučiai

Kanapių bei ispaninio šalavijo sėklos, kurias naudojame vafliams kepti, suteikia pakankamai ląstelienos, tačiau tai yra luobelių ląsteliena (alfa-celiuliozė), kurią žarnyno mikroorganizmai virškina sunkiau nei daržovėse randamą ląsteliena (hemiceliuliozę). Mūsų manymu, būtent hemiceliuliozė yra pagrindinė priežastis, kodėl daržoves valgyti kasdien yra sveika.

Tačiau daržovėse yra daug vandens, todėl ląstelienos koncentracija jose yra maža. Reikiamam ląstelienos kiekiui gauti, reikia suvalgyti daug daržovių, o tai padaryti sunku, kai pusryčiams ar priešpiečiams turime mažai laiko, daržoves taip pat sunkiau pasiimti su savimi, jos užima daug vietos. Ne visi, o ypač vaikai, mėgsta šviežių daržovių skonį, kuris dažnai gali turėti aitrumo. Aitrumas dingsta daržoves verdant, tačiau ilgai virti laiko taip pat turi nedaugelis. Na o ir virtos daržovės ne visiems yra pakankamai skanios, kad jas norėtųsi vartotų kasdien. Visos šios priežastys trukdo žmonėms per dieną vartoti pakankamą daržovių kiekį.

Mes nusprendėme išspręsti ir šią problemą, todėl sukūrėme daržovių trapučius, kurių pagrindą sudaro grybų chitozanu suklijuoti specialiai apdirbti sausi ir trapūs įvairių kopūstų šiaudeliai, tarp kurių įsiterpę įvairių kitų džiovintų daržovių. Kopūstus pasirinkome ne atsitiktinai, pasirodo, kad juose yra pats geriausias ląstelienos ir angliavandenių santykis, kuris išlieka ir išdžiovinus. Džiovinant daržoves taip pat padidėja mineralų koncentracija, o ypač kalio, mangano, chromo ir svarbiausia reto bet labai svarbaus seleno.

Kalis svarbus normaliai nervų sistemos ir raumenų veiklai, taip pat padeda palaikyti normalų kraujospūdį.

Manganas svarbus normaliai energinių medžiagų apykaitai, jungiamojo audinio formavimuisi ir normaliai kaulų būklei palaikyti bei padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.

Chromas svarbus normaliai pagrindinių maistinių medžiagų apykaitai ir padeda palaikyti normalią gliukozės koncentraciją kraujyje.

Selenas padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos, jis svarbus normaliai skydliaukės ir imuninės sistemos veiklai bei normaliai plaukų ir nagų būklei palaikyti.

Ir vis dėlto didžiausias šio gaminio išskirtinumas iš panašių produktų yra tai, jog mūsų daržovių trapučiai yra džiovinti ore – jie NEKEPTI, juose NĖRA RIEBALŲ.

Daržovių trapučiai su jelapenu ir su svogūnais bei krapais atitinka Sidabrinės pakopos reikalavimus. Daržovių trapučiai su pomidorais atitinka Auksinės pakopos reikalavimus.

„Chito“ trapučiai puikiai dera

  • tiesiog vieni,
  • su avokadų trintiniu („gvakamole“),
  • su tepamais sūriais,
  • su nesaldžiomis užtepėlėmis,
  • prie sriubos,
  • ir visur, kur tik naudojamas batonas arba džiūvėsiai.

Daržovių trapučiai su pomidorais

Sudedamosios dalys: baltagūžiai kopūstai, raudongūžiai kopūstai, pomidorai (15 %), chitozanas*.
* iš gluosninės kreivabudės (Pleurotus ostreatus). 

Vienoje pakuotėje produkto grynasis kiekis 25 g (8 trapučiai). Pagaminta iš 375 g daržovių.
Mažmeninė vienos pakuotės kaina 3 Eur.

MAISTINGUMAS 100 g
Energinė vertė 1707 kJ
413 kcal
Riebalai 3 g
iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių 1 g
mononesočiųjų riebalų rūgščių 0 g
polinesočiųjų riebalų rūgščių 2 g
Angliavandeniai 50 g
iš kurių cukrų 49 g
krakmolo 0 g
Skaidulinės medžiagos  31 g
Baltymai 17 g
Druska 0 g
Mineralai RMV
Kalis 3500 mg 175 %
Manganas  3 mg 150 %
Selenas  9 μg 16 %
Chromas  17 mg 43 %

Daržovių trapučiai su svogūnais ir krapais

Sudedamosios dalys: baltagūžiai kopūstai, raudongūžiai kopūstai, svogūnų granulės (9 %), džiovintos krapų viršūnėlės (3 %), chitozanas*, valgomoji druska.
* iš gluosninės kreivabudės (Pleurotus ostreatus). 

Vienoje pakuotėje produkto grynasis kiekis 24 g (8 trapučiai). Pagaminta iš 360 g daržovių.
Mažmeninė vienos pakuotės kaina 3 Eur.

MAISTINGUMAS 100 g
Energinė vertė 1717 kJ
415 kcal
Riebalai 3 g
iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių 1 g
mononesočiųjų riebalų rūgščių 0 g
polinesočiųjų riebalų rūgščių 2 g
Angliavandeniai 48 g
iš kurių cukrų 48 g
krakmolo 0 g
Skaidulinės medžiagos  31 g
Baltymai 16 g
Druska 2 g
Mineralai RMV
Kalis 3200 mg 160 %
Manganas  3 mg 150 %
Selenas  10 μg 19 %
Chromas  20 mg 50 %

Daržovių trapučiai su jalapeno pipirais

Sudedamosios dalys: baltagūžiai kopūstai, raudongūžiai kopūstai, marinuotos žaliosios papriKos „jalapeno“ (8 %), chitozanas*.
* iš gluosninės kreivabudės (Pleurotus ostreatus). 

Vienoje pakuotėje produkto grynasis kiekis 22 g (8 trapučiai). Pagaminta iš 330 g daržovių.
Mažmeninė vienos pakuotės kaina 3 Eur.

MAISTINGUMAS 100 g
Energinė vertė 1630 kJ
394 kcal
Riebalai 2 g
iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių 1 g
mononesočiųjų riebalų rūgščių 0 g
polinesočiųjų riebalų rūgščių 1 g
Angliavandeniai 48 g
iš kurių cukrų 46 g
krakmolo 2 g
Skaidulinės medžiagos  30 g
Baltymai 15 g
Druska 3 g
Mineralai RMV
Kalis 3100 mg 155 %
Manganas  3 mg 150 %
Selenas  9 μg 16 %
Chromas  18 mg 45 %

Kaip užsakyti?

Kol kas „Chito“ daržovių tarpučių parduotuvėse dar nesutiksite, mes sparčiai sprendžiame šį klausimą ir nuolat atnaujinsime mūsų gaminiais prekiaujančių parduotuvių sąrašą.

Tuo tarpu gaminius siunčiame į visus Lietuvos ir užsienio miestus, užsakyti galima telefonu +37064772608 arba elektroniniu paštu sveikatingumas@zintis.lt


Ropių traškučiai

Mano sena svajonė buvo pagaminti sveikus (t.y. mažai krakmolo turinčius ir aliejuje nekeptus) traškučius. Ropės yra viena iš daržovių, kuri padeda šiai svajonei tapti tikrove.

Ropės mūsų regione auginamos kur kas seniau nei bulvės. Jose geresnis ląstelienos ir angliavandenių santykis, nėra krakmolo, mažiau reiklios priežiūrai, augdamos labiau dera su aplinkine ekosistema. Tai senovės lietuvių šeimos mitybos pagrindas. Deja, ropes sparčiai išstūmė įvežtinės bulvės ir ši šlovinga daržovė buvo greitai užmiršta. Tiek užmiršta, kad dabar jau beveik neįmanoma atrasti tikrųjų senųjų veislių. Tai įvyko todėl, kad ropės šiuolaikiniam vartotojui turi vieną atgrasančią savybę – karstelėjusį skonį.

Šio skonio sumažinimas ir suderinimas tapo iššūkiu gaminant ropių traškučius. Įprastas žingsnis būtų virti juos aliejuje, kaip daro kiti daržovių traškučių gamintojai, taip perkaitinto aliejaus kartumas susimaišytų su ropės kartumu ir apgautų vartotojų skonį. Tačiau virimas aliejuje nedera su Sveikos gyvensenos laiptų Sidabrinės pakopos reikalavimais. Laimei, esame išdirbęs technologiją, skirtą sumažinti kopūstų aitrumą, todėl ją pritaikėme ir ropėms. Gaminant ropių traškučius, taikomas mirkymas, aušinimas, virimas ir džiovinimas, sumažina natūralų ropių kartumą, atskleidžia natūralų juose esančių cukrų saldumą ir išryškina ląstelienos traškumą – visa tai, ko gali tikėtis traškutyje, ir dar daugiau!

SUDĖTIS: ropės ir įvairūs prieskoniai.

Šiuo metu ropių traškučiai gaminami natūralaus skonio.

Ropės Ropių traškučiaiRopių traškučiai pakuotėje