Apie žaliojo molio vartojimą

      Komentarai įrašui Apie žaliojo molio vartojimą yra išjungti

skaitytojų klausimaiKLAUSIMAS. Ką manote apie žalią molį, naudojamą organizmo valymui? Draugai rekomenduoja gerti rytais su vandeniu, nes, kaip jie sako, naudojant ilgą laiką, šalinami toksinai, susitvarko virškinimo sistema ir daug visokių gerų dalykų.

Molyje nėra maistinių medžiagų, todėl juo per daug iki šiol nesidomėjau. Taip pat nesu bandęs jo vartoti pats bei nesu tyręs jį vartojančių žmonių kūno būklės, todėl mano atsakymas bus daugiau paremtas ne patirtimi, o samprotavimais.

Mokslinės literatūros šia tema nedaug, daugiausia sveikatingumo svetainių įrašai, kuriais rašo tą patį, ką teigia ir Jūsų draugai. Tačiau pavyko rasti keturias mokslines publikacijas, kuriomis paremsiu šį savo samprotavimą. Lynda B. Williams ir Shelley E. Haydel 2010 metų publikacija gan plačiai aptaria molio naudojimą medicinoje bendrai, todėl besidomintiems plačiau, tikrai patariu ją pasiskaityti.

Duomenys nevienareikšmiai

Pirmiausia, molis, žaliasis, baltasis ar bet koks kitas, yra nemaistinė medžiaga. Tai reiškia, kad nei mūsų organizmo, nei žarnyno mikroorganizmų fermentai jo neskaido ir energijai gaminti nenaudoja. Tačiau dėl to, kad molyje yra mikroelementų, taip pat jo mikroskopinės struktūros poveikio galime jį laikyti maisto papildu. Dėl viso šito, manau, kad bet kokio molio nuolatinis vartojimas valgymui yra ne priežasties, o simptomų šalinimas. Kaip ir su bet kokiu papildu, jei sveikatos būklei palaikyti reikia nuolat jį vartoti, tuomet reikia žiūrėti, kas tą sveikatos būklę nuolat taip stipriai išderina, ir tvarkyti tirąją priežastį.

Antra, Hashizume H. 2015 metų publikacijoje nurodo, kad molis turi savybę pritraukti stambiamolekules ir jas surišti. Tokiu būdu, molis veikia kaip aktyvuota anglis – suriša ir iš žarnyno pašalina įvairias organines medžiagas, tarp jų ir nuodingas. Šiuo požiūriu, molis gali būti tinkamas apsinuodijimų maistu atvejais. Kaip minėjau savo kitame įraše, natūraliai atsirandančias nuodingas medžiagas žarnyne pilnai suriša ir pašalina draugiškieji mikroorganizmai, todėl jei žarnyno mikroekosistema yra sveika, papildomai vartoti surišančių medžiagų nereikia. Be to, ši molio savybė gali net sukelti rimtą vidurių užkietėjimą, todėl jį reiktų vartoti atsakingai.

Trečia, Naĭmark EB, Eroshchev-Shak VA, Chizhikova NP ir Kompantseva EI. 2009 metų publikacijoje nurodo, kad molio mikroskopinė struktūra yra labai palanki įsikurti mikroorganizmams. Tokiu būdu, panašiai kaip ir ląsteliena, molis žarnyne galbūt suteikia tą būtiną paviršių, ant kurio susidaro žarnyno mikroorganizmų bioplėvelės ir taip sutvirtinama visa mikroekosistema. Tokiu atveju nedidelis kiekis molio būtų naudingas. Tai pastebėti būtų nesunku – jei apie 2 savaites reguliariai pavartojus nedidelį molio kiekį susitvarko tuštinimasis (išmatos tampa supakuotos, lengvai slysta,  netepa unitazo ir pan.), tuomet jo poveikis žarnyno mikroekosistemai yra teigiamas. Bet kita vertus, tą patį ir dar daugiau gali atlikti ir ląsteliena maiste.

Ketvirta, remiantis Lynda B. Williams, Shelley E. Haydel, Rossman F. Giese, Jr., ir Dennis D. Eberl 2008 metų publikacija, žaliasis molis iš kitų molių išsiskiria tuo, kad jame yra didelė organinių liekanų dalis – ji ir suteikia jam žalią spalvą. Dėl šios ypatingos sudėties, kai kurie žalieji moliai pasižymi antibakterinėmis savybėmis. Tai gali būti teigiamas bruožas, jei molis vartojamas žarnyno mikroorganizmų išvešėjimui arba apsinuodijimui maistu gydyti, tačiau šios antibakterinės savybės gali veikti ir draugiškuosius žarnyno mikroorganizmus, todėl nuolatinis žaliojo molio vartojimas galbūt gali išderinti žarnyno mikroekosistemą.

Apibendrinimas

Visa tai apsvarstęs, galiu teigti, kad jei mityba yra suderinta, bet kokio molio nuolatinis vartojimas nėra būtinas. Vis dėlto, kai kurių susirgimų atveju, molio vartojimas gali padėti, kitais atvejais – pakenkti, todėl dėl vartojimo susirgimams gydyti siūlyčiau kreiptis į klinikinį dietologą.

Bet pabaigai noriu pridurti, kad tai tik samprotavimai. Gamta turi savybę nustebinti mus, todėl ar molis tinkamas, ar ne, kiekvienas gali patikrinti pats – juk kiekvieno kūne susidarius žmogaus ląstelių ir mikroorganizmų ekosistema yra savita.

Tad kviečiu ir Jus komentaruose pasidalinti savo patirtimi vartojant žaliąjį ar bet kokį kitą molį.