Apie bulvinių šeimos daržoves

      Komentarai įrašui Apie bulvinių šeimos daržoves yra išjungti

KLAUSIMAS. Dauguma paleo dietų siulo, esant autoimuniniams susirgimams, pašalinti iš raciono „naktinio šešėlio“ daržoves (angl. nightshades), tokias kaip pomidorai, baklazanai ir pan. Kaip iš tiesų yra su tom daržovėm, ar jos išties jau tokios „negeros“?

ATSAKYMAS

Paleo dietos proponentų vadinamos „naktinio šešėlio“ daržovės yra bulvinių šeimos augalai. Visa idėja, kad maistui naudojami bulvinių šeimos augalai yra kenksmingi kilo iš to, kad dauguma laukinių šios šeimos atstovų išties yra nuodingi, tarp jų ir durnaropė bei tabakas. Tačiau maistui vartojami sukultūrinti šios šeimos atstovai, kuriuose, dėl selekcijos, nuodingų medžiagų yra nelikę.

Kai šis paleo dietos proponentų argumentas buvo atremtas, jie ištraukė kitą, teigdami, kad šiuose augaluose yra kitų biologiškai aktyvių medžiagų, pavyzdžiui, alkaloidų, kurios gali skatinti įvairias nepageidaujamas organizmo reakcijas, pavyzdžiui, uždegimus. Dėl tos priežasties jie pataria vengti bulvinių šeimos daržovių žmonėms, sergantiems autoimuninėmis ligomis, podagra, turintiems jautrų žarnyną ir pan. Nors laboratoriniai tyrimai parodė, kad kiekviena iš tų medžiagų gali sukelti nepageidaujamas fiziologines reakcijas, tačiau nėra pakankamai patikimų duomenų, įrodančių, kad pačios daržovės turi tokį patį neigiamą poveikį. Greičiausiai taip yra todėl, kad tų medžiagų koncentracijos yra per mažos, arba jų poveikis sušvelninamas pačio virškinimo proceso.

Pagal Žinties sveikatingumo paradigmą, sveikatingumui didžiausią įtaką turi maisto medžiagos, o biologiškai aktyvių medžiagų poveikis svarbus tik tuomet, kai pereinama prie Sveikos gyvensenos laiptų Auksinės pakopos. Tačiau net ir šioje pakopoje bulvinių šeimos daržovėms neteikiamas didelis dėmesys, nes ilgamečių organizmo būklės tyrimų metu nepastebėjau jų neigiamo poveikio.

Na ir pabaigai, Žinties sveikatingumo paradigma didžiausią dėmesį skiria ligų profilaktikai, ne gydymui, o paleo dietos proponentai bulvinių šeimos daržovių vartojimo rekomendacijas skiria jau sergantiems žmonėms. Visiems sergantiems žmonėms dėl mitybos rekomendacijų reikia kreiptis nei į sveikatingumo specialistus, o į klinikinius dietologus. Jų kompetencija yra dietų sudarymas jau sergantiems žmonėms.