Funkcinis maistas „Chito“

Chito“ – tai mūsų sukurta funkcinio maisto gaminių šeima, skirta padėti žmonėms sveikai maitintis net ir šio spartaus gyvenimo laikais. Pagrindiniai „Chito“ gaminių išskirtiniai bruožai:

  1. Sudėtyje yra chitozano – tai novatoriška iš grybų išskirta tirpiųjų skaidulinių medžiagų rūšis, kuri veiksmingai padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje.
  2. Ypač daug skaidulinių medžiagų.
  3. Nėra perteklinio krakmolo ir glitimo (gliuteno), kurie gali išderinti žarnyno mikrobiomą.
  4. Nėra rafinuoto cukraus, nededame jokio pridėtinio cukraus arba naudojame nerafinuotą, melasos cukrų „muskovado“.
  5. Nėra dirbtinių priedų (dažiklių, saldiklių, aromatų ar skonio stipriklių) – taip išlaikomas tikro maisto skonis.
  6. Visos sudedamosios dalys yra augalinės kilmės, todėl produktas tinkamas ir veganams.
  7. Gamyboje, jei tik yra galimybė, nenaudojame aukštų temperatūrų, todėl dalis produktų tinka žaliavalgiams.
  8. Natūraliai daug biologiškai aktyvių medžiagų (vitaminų, mineralų, polifenolių ir pan.).
  9. Gaminant naudojame atsinaujinančių išteklių elektros energiją.
  10. Naudojame lengvai suyrančias arba perdirbamas pakuotes.

Šiuo metu „Chito“ šeimyną sudaro:

  1. Gilių ŠOKOLADAS
  2. Gilių kavos „frappe“ gėrimo milteliai
  3. Dygliuotojo ožerškio (goji) uogų BATONĖLIAI
  4. Sėklų ir riešutų TRAPUČIAI
  5. Daržovių TRAPUČIAI

KUR ĮSIGYTI?

  • Vilniuje
    MB „Birutės parduotuvėlė“, Šv. Stepono g. 6-1
  • Kaune
    UAB „Mokslo kavinė“, E. Ožeškienės g. 7
    „Pupa Raw“, S. Daukanto g. 17
  • Panevėžyje
    UAB „Didžioji vaistinė“, Nemuno g. 62-46
  • Vilkaviškyje
    UAB „Akrik“, Gedimino g. 2


Gilių šokoladas

Gilių „kava“ yra nuo seno lietuviams gerai žinomas gėrimas, ir ne vien dėl to, kad ji skani. Gilių kavoje nėra kofeino ar kitų stimuliatorių, daug mineralų ir joje esantys polifenoliai pasižymi antioksidacinių poveikiu.

Gilių „kava“ yra geras produktas, tačiau vartojant šį gėrimą, didžioji dalis gilių masės, kurioje yra susikaupę dauguma naudingųjų medžiagų, išmetama su tirščiais. Dėl to, man jau kuris laikas kirba mintis pagaminti gilių šokoladą. Juk dalis kakavos pupelių apdirbimo procesų, gaminant šokoladą, sutampa su gilių apdirbimu gilių „kavai“. Šiemet pagaliau pavyko išdirbti patrauklaus skonio ir tekstūros gilių šokolado receptą, kuriame kakavos milteliai pakeisti skrudintomis maltomis gilėmis, o rafinuotas cukrus – nerafinuotu, melasos kupinu, „muskovado“ cukrumi.

Gilių šokoladą taip pat praturtinus novatoriška tirpiąja skaiduline medžiaga chitozanu, jį jau galima vadinti „funkciniu šokoladu“. Be kitų išskirtinių teigiamų savybių, chitozanas dar ir padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje, o jo teigiamas  poveikis atsiranda per parą suvartojant vos 3 g chitozano – tai keletą kartų mažiau nei kitų skaidulinių medžiagų norma tokiam pačiam poveikiui pasiekti. Turbūt nereikia priminti, kad didelė MTL cholesterolio koncentracija kraujyje yra vienas pagrindinių aterosklerozės rizikos veiksnių. Chitozanas ypatingas dar ir tuo, kad jis gali būti tiek gyvulinės, tiek ir augalinės kilmės, mes pasirinkome būtent augalinės kilmės chitozaną, išskirtą iš gluosninės kreivabudės grybų. Dėl pridėtinio chitozano, mūsų gilių šokoladas savo sudėtyje turi net 6 % skaidulinių medžiagų – tai nepalyginami daugiau nei bet koks kitas šokoladas rinkoje.

Šiuo metu gaminame:

  • „Chito“ gilių šokoladą (100 g)
  • „Chito“ gilių šokoladą su šaltyje džiovintomis braškėmis (100 g)

Gilių šokoladas, vartojant kartu su kitais maisto produktais, priderinamas prie bet kurios Sveikos gyvensenos laiptų pakopos.

Gilių kavos „frappe“ gėrimo milteliai

„Frappe“ yra kavos pagrindo šaltasis gėrimas, gaminamas iš įvairiais skoniais papildyto cukraus, kavos ir pieno miltelių mišinio, sumalant kokteilinėje kartu su ledukais ir pienu. Tai populiarus gėrimas tarp jaunimo šiltuoju metų laiku. Gilių šokolado sėkmė ir išdirbta technologija įkvėpė mus sukurti dar vieną patogų naudoti gilių kavos produktą – gilių kavos „frappe“ mišinį.

Įprastų „Frappe“ miltelių pagrindą sudaro rafinuoto cukraus pudra, tačiau mes, sekami gilių šokolado receptūra, panaudojome sveikiausią įmanomą cukraus variantą – melasos kupiną, nerafinuotą „Muskovado“ cukrų. Kitas išskirtinis mūsų gilių „frappe“ bruožas yra tai, jog sudėtyje, kaip ir gilių kavos gamybos procese, nenaudojame jokių pieno žaliavų – taip vartotojas gali pasirinkti, ar nori veganiško gėrimo (jei maišo jį su riešutų gėrimais) ar ne (jei maišo su pienu). Trečias išskirtinis mūsų gilių „frappe“ bruožas yra skaidulinių medžiagų dalis. Ji viršija visų kitų rinkoje esančių „frappe“ mišinių skaidulinių medžiagų dalį. Pagrindinę skaidulinių medžiagų dalį sudaro chitozanas, jo vienoje standartinėje „frappe“ gėrimo porcijoje yra minimali rekomenduotina paros norma! Gamyboje naudojame nerafinuotą kokosų aliejų, todėl natūralus kokosų aromatas ir „Muskovado“ cukraus prieskonis puikiai papildo gilių kavos skonį.

Gilių kavos „frappe“ milteliai tinka gaminti ir karštus gėrimus, suteikdami pienui ar riešutų gėrimui į kakavą panašų skonį.

Gilių kavos „frappe“ gėrimas, vartojant kartu su kitais maisto produktais vasaros sezono metu, priderinamas prie bet kurios Sveikos gyvensenos laiptų pakopos.

Dygliuotojo ožerškio uogų batonėliai

Šiuo metu rinkoje apstu datulių batonėlių, jos leidžia pagaminti saldų produktą, nenaudojant pridėtinio cukraus. Tačiau mūsų šeimos skoniui rinkoje esantys batonėliai yra per saldūs, o ir skaidulinių medžiagų juose mažoka. Todėl įprastą datulių batonėlių receptūrą praturtinome dygliuotojo ožerškio („goji“) uogomis, ispaninio šalavijo („chia“) sėklomis, kokosų drožlėmis ir, savaime aišku, – chitozanu.

Goji uogas pasirinkome ne atsitiktinai, jos yra vitaminų ir mineralų „bomba“, bet dar svarbiau tai, kad jose yra geras skaidulinių medžiagų ir angliavandenių santykis. Vis dėlto, dažnas jų paragavęs nežino, kaip ir su kuo jas vartoti. Na o mūsų batonėlyje jos labai dera – ir ne tik papildo jį veikliosiomis medžiagomis, tačiau ir praturtina jo skonį.

Goji uogų batonėliai, vartojant kartu su kitais maisto produktais, priderinamas prie bet kurios Sveikos gyvensenos laiptų pakopos.

Sėklų ir riešutų trapučiai

Daug kalbama apie didžiulę sėklų ir riešutų mitybinę vertę. Jose daug skaidulinių medžiagų, baltymų, svarbių riebiųjų rūgščių, vitaminų ir mineralų.

Vis dėlto ankstesnis mūsų produktas, maltų kanapių ir ispaninio šalavijo sėklų paplotėliai, nesulaukė tokio pasisekimo, kaip tikėjomės, todėl, atsižvelgdami į klientų atsiliepimus ir siūlymus, patobulinome receptą ir praturtinome jį migdolais ir kitais riešutais, kurie pasižymi didele mononesočiųjų riebalų dalimi.

Kaip ir prieš tai, ir priešingai nei kituose panašiuose produktuose rinkoje, mūsų sėklų ir riešutų trapučiuose suklijavimui nenaudojamas nei cukrus, nei krakmolas. Visi produkte esantys angliavandeniai yra natūraliai esantys sėklose ir riešutuose. Produkto vientisumą palaiko ir traškumą jam suteikia chitozanas. Kitas išskirtinumas yra tai, kad trapučių mes nekepame, o džioviname ore 45 °C temperatūroje, taip produkte nesusidaro pavojingų junginių ir išsaugomas sėklų vertingumas.

Šiuo metu gaminame:

  • „Chito“ sėklų ir riešutų trapučiai su makadamijų riešutais
  • „Chito“ sėklų ir riešutų trapučiai su ispaninio šalavijo ir sezamų sėklomis

Sėklų ir riešutų trapučiai atitinka Bronzinės pakopos reikalavimus.

Daržovių trapučiai

Daržovėse randamą skaidulinę medžiagą hemiceliuliozę žarnyno mikroorganizmai virškina lengviau nei sėklų luobelėse aptinkamą alfa-celiuliozę. Mūsų manymu, būtent hemiceliuliozė yra pagrindinė priežastis, kodėl daržoves valgyti kasdien yra sveika.

Tačiau daržovėse yra daug vandens, todėl skaidulinių medžiagų koncentracija jose yra maža. Reikiamam skaidulinių medžiagų kiekiui gauti, reikia suvalgyti daug daržovių, o tai padaryti sunku, kai pusryčiams ar priešpiečiams turime mažai laiko. Daržoves taip pat sunkiau pasiimti su savimi, jos užima daug vietos. Ne visi, o ypač vaikai, mėgsta šviežių daržovių skonį, kuris dažnai gali turėti ir aitrumo. Aitrumas dingsta daržoves verdant, tačiau ilgai virti laiko taip pat turi nedaugelis. Na o ir virtos daržovės ne visiems yra pakankamai skanios, kad jas norėtųsi vartotų kasdien. Visos šios priežastys trukdo žmonėms per dieną vartoti pakankamą daržovių kiekį.

Mes nusprendėme išspręsti ir šią problemą, todėl sukūrėme daržovių trapučius, kurių pagrindą sudaro chitozanu suklijuota žalia kopūstų ląsteliena, į kurią įmaišome ir kitų džiovintų bei žalių daržovių. Kopūstus pasirinkome ne atsitiktinai, pasirodo, kad juose yra pats geriausias skaidulinių medžiagų ir angliavandenių santykis, kuris išlieka ir išdžiovinus. Džiovinant daržoves taip pat padidėja mineralų koncentracija. Ir vis dėlto didžiausias mūsų daržovių trapučių išskirtinumas iš panašių produktų rinkoje yra tai, jog mes nekepame, o džioviname ore 45 °C temperatūroje.

„Chito“ daržovių trapučiai puikiai dera:

  • su avokadų trintiniu („gvakamole“),
  • su humusu,
  • su tepamais sūriais,
  • su nesaldžiomis užtepėlėmis,
  • prie sriubos,
  • ir visur, kur tik naudojamas batonas arba džiūvėsiai.

Šiuo metu gaminame:

  • „Chito“ daržovių trapučiai su svogūnų laiškais ir krapais
  • „Chito“ daržovių trapučiai su saulėje džiovintais pomidorais

Daržovių trapučiai atitinka Sidabrinės pakopos reikalavimus.