Funkcinis maistas „Chito“

Chito“ – tai mūsų sukurta funkcinio maisto gaminių šeima, skirta padėti žmonėms sveikai maitintis net ir šio spartaus gyvenimo laikais. Pagrindiniai „Chito“ gaminių išskirtiniai bruožai:

  1. Sudėtyje yra chitozano – tai novatoriška iš grybų išskirta tirpiųjų skaidulinių medžiagų rūšis, kuri veiksmingai padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje.
  2. Ypač daug skaidulinių medžiagų.
  3. Nėra perteklinio krakmolo ir glitimo (gliuteno), kurie gali išderinti žarnyno mikrobiomą.
  4. Nėra rafinuoto cukraus, nededame jokio pridėtinio cukraus arba naudojame nerafinuotą, melasos cukrų „muskovado“.
  5. Nėra dirbtinių priedų (dažiklių, saldiklių, aromatų ar skonio stipriklių) – taip išlaikomas tikro maisto skonis.
  6. Visos sudedamosios dalys yra augalinės kilmės, todėl produktas tinkamas ir veganams.
  7. Gamyboje, jei tik yra galimybė, nenaudojame aukštų temperatūrų, todėl dalis produktų tinka žaliavalgiams.
  8. Natūraliai daug biologiškai aktyvių medžiagų (vitaminų, mineralų, polifenolių ir pan.).
  9. Gaminant naudojame atsinaujinančių išteklių elektros energiją.
  10. Naudojame lengvai suyrančias arba perdirbamas pakuotes.

Šiuo metu „Chito“ šeimyną sudaro:

  1. Gilių ŠOKOLADAS
  2. Gilių kavos GĖRIMŲ milteliai
  3. Gilių ir lazdyno riešutų KREMAS
  4. Daržovių TRAPUČIAI

KUR ĮSIGYTI?

  • Vilniuje
    MB „Birutės parduotuvėlė“, Šv. Stepono g. 6-1
  • Kaune
    UAB „Mokslo kavinė“, E. Ožeškienės g. 7
    „Pupa Raw“, S. Daukanto g. 17
  • Panevėžyje
    UAB „Didžioji vaistinė“, Nemuno g. 62-46
  • Vilkaviškyje
    UAB „Akrik“, Gedimino g. 2

Gilių šokoladas

Gilių „kava“ yra nuo seno lietuviams gerai žinomas gėrimas, ir ne vien dėl to, kad ji skani. Gilių kavoje nėra kofeino ar kitų stimuliatorių, daug mineralų ir joje esantys polifenoliai pasižymi antioksidacinių poveikiu.

Gilių „kava“ yra geras produktas, tačiau vartojant šį gėrimą, didžioji dalis gilių masės, kurioje yra susikaupę dauguma naudingųjų medžiagų, išmetama su tirščiais. Dėl to, man jau kuris laikas kirbėjo mintis pagaminti gilių šokoladą. Juk dalis kakavos pupelių apdirbimo procesų, gaminant šokoladą, sutampa su gilių apdirbimu gilių „kavai“. Ir mums pavyko išdirbti patrauklaus skonio ir tekstūros gilių šokolado receptą, kuriame kakavos milteliai pakeisti skrudintomis maltomis gilėmis, o rafinuotas cukrus – nerafinuotu, melasos kupinu, „muskovado“ cukrumi.

Gilių šokoladą taip pat praturtinus novatoriška tirpiąja skaiduline medžiaga chitozanu, jį jau galima vadinti „funkciniu šokoladu“. Be kitų išskirtinių teigiamų savybių, chitozanas dar ir padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje, o jo teigiamas  poveikis atsiranda per parą suvartojant vos 3 g chitozano – tai keletą kartų mažiau nei kitų skaidulinių medžiagų norma tokiam pačiam poveikiui pasiekti. Turbūt nereikia priminti, kad didelė MTL cholesterolio koncentracija kraujyje yra vienas pagrindinių aterosklerozės rizikos veiksnių. Chitozanas ypatingas dar ir tuo, kad jis gali būti tiek gyvulinės, tiek ir augalinės kilmės, mes pasirinkome būtent augalinės kilmės chitozaną, išskirtą iš gluosninės kreivabudės grybų. Dėl pridėtinio chitozano, mūsų gilių šokoladas savo sudėtyje turi net 6 % skaidulinių medžiagų – tai nepalyginami daugiau nei bet koks kitas šokoladas rinkoje.

Šiuo metu gaminame dviejų skonių gilių šokoladą.

Gilių šokoladas (grynas)

Sudedamosios dalys: kakavos sviestas, nerafinuotas cukranendrių cukrus „Muskovado“, ąžuolų gilės (20%), chitozanas (iš grybų), saulėgrąžų lecitinas. Sudėtyje gali būti riešutų ir sezamų sėklų pėdsakų.

Vienoje pakuotėje produkto grynasis kiekis 100 g.

MAISTINGUMAS100 g
Energinė vertė2300 kJ
549 kcal
Riebalai38 g
iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių23 g
mononesočiųjų riebalų rūgščių13 g
polinesočiųjų riebalų rūgščių1 g
Angliavandeniai50 g
iš kurių cukrų35 g
krakmolo14 g
Skaidulinės medžiagos 6 g
Baltymai1 g
Druska0,1 g
Mineralai (100 g)
RMV
Kalis744 mg37%
Fosforas108 mg15%
Magnis86 mg23%

Gilių šokoladas su šaltyje džiovintomis braškėmis

Sudedamosios dalys: kakavos sviestas, nerafinuotas cukranendrių cukrus „Muskovado“, ąžuolų gilės (20%), chitozanas (iš grybų), liofilizuotos braškės (6 %), saulėgrąžų lecitinas. Sudėtyje gali būti riešutų ir sezamų sėklų pėdsakų.

Vienoje pakuotėje produkto grynasis kiekis 100 g.

MAISTINGUMAS100 g
Energinė vertė2254 kJ
536 kcal
Riebalai37 g
iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių22 g
mononesočiųjų riebalų rūgščių12 g
polinesočiųjų riebalų rūgščių1 g
Angliavandeniai51 g
iš kurių cukrų36 g
krakmolo13 g
Skaidulinės medžiagos 6 g
Baltymai2 g
Druska0,1 g
Mineralai (100 g)
RMV
Kalis706 mg35%
Fosforas102 mg15%
Magnis82 mg22%

Gilių kavos gėrimų milteliai

Sėkmės sulaukusio gilių šokolado gamybos technologiją pritaikėme ir tirpiųjų gilių kavos gėrimų receptūroms kurti. Išsirinkome dviejų rūšių gėrimų mišinius:

  • Šaltąjį gėrimą „Frappe“
  • Karštojo šokolado gėrimą

Įprastų „Frappe“ arba karštojo šokolado gėrimų miltelių pagrindą sudaro rafinuoto cukraus pudra, tačiau mes, sekdami gilių šokolado receptūra, panaudojome sveikiausią įmanomą cukraus variantą – melasos kupiną, nerafinuotą „Muskovado“ cukrų. Kitas išskirtinis mūsų gilių kavos gėrimų bruožas yra tai, jog sudėtyje, kaip ir gilių kavos gamybos procese, nenaudojame jokių pieno žaliavų – taip vartotojas gali pasirinkti, ar nori veganiško gėrimo (jei maišo jį su riešutų gėrimais) ar ne (jei maišo su pienu). Trečias išskirtinis mūsų gilių gėrimų bruožas yra skaidulinių medžiagų dalis. Ji viršija visų kitų rinkoje esančių „frappe“ ir karštojo šokolado mišinių skaidulinių medžiagų dalį. Pagrindinę skaidulinių medžiagų dalį sudaro chitozanas, jo vienoje standartinėje gėrimo porcijoje yra minimali rekomenduotina paros norma! Gamyboje naudojame nerafinuotą kokosų aliejų arba kakavos sviestą, todėl jų aromatas ir „Muskovado“ cukraus prieskonis puikiai papildo gilių kavos skonį.

Gilių kavos „frappe“ gėrimo milteliai

Sudedamosios dalys: nerafinuotas cukranendrių cukrus „Muskovado“, ąžuolų gilės (20 %), nerafinuotas kokosų aliejus, chitozanas (iš grybų), tirštiklis guaro derva, emulsiklis saulėgrąžų lecitinas. Sudėtyje gali būti riešutų ir sezamų sėklų pėdsakų. Sudėtyje nėra kofeino ir pieno pėdsakų.

Vienoje pakuotėje produkto grynasis kiekis 100 g arba 500 g

MAISTINGUMAS100 g
Energinė vertė1620 kJ
382 kcal
Riebalai9 g
iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių7 g
mononesočiųjų riebalų rūgščių1 g
polinesočiųjų riebalų rūgščių0 g
Angliavandeniai78 g
iš kurių cukrų61 g
krakmolo15 g
Skaidulinės medžiagos 7 g
Baltymai1 g
Druska0,2 g
Mineralai (100 g)
RMV
Kalis794 mg40%
Fosforas117 mg16%
Magnis92 mg24%

Gilių ir lazdyno riešutų kremas

Gilių šokolado technologija įkvėpė mus atkurti gerai žinomo šokoladinio lazdyno riešutų kremo receptą. Mūsų gilių ir lazdyno riešutų kremas pasižymi ne tik ryškiu lazdyno riešutų ir gilių skoniu, bet ir teigiamu poveikiu sveikatai, kurį suteikia jau minėtas chitozanas. Sudėtyje nenaudojame jokių palmių aliejų, taip atsakingai prisidėdami prie atogrąžų džiunglių išsaudojimo.

Sudedamosios dalys: lazdyno riešutai (57 %), ąžuolų gilės (14 %), kakavos sviestas, chitozanas (iš grybų), nerafinuotas cukranendrių cukrus „Muskovado“, drėgmę išlaikanti medžiaga glicerolis, Himalajų druska, emulsiklis saulėgrąžų lecitinas. Sudėtyje gali būti riešutų ir sezamų sėklų pėdsakų.

Vienoje pakuotėje produkto grynasis kiekis 50 g arba 200 g.

MAISTINGUMAS100 g
Energinė vertė2414 kJ
576 kcal
Riebalai50 g
iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių11 g
mononesočiųjų riebalų rūgščių31 g
polinesočiųjų riebalų rūgščių5 g
Angliavandeniai24 g
iš kurių cukrų7 g
krakmolo11 g
poliolių4 g
Skaidulinės medžiagos 10 g
Baltymai8 g
Druska0,82 g

Daržovių trapučiai

Daržovėse randamą skaidulinę medžiagą hemiceliuliozę žarnyno mikroorganizmai virškina lengviau nei sėklų luobelėse aptinkamą alfa-celiuliozę. Mūsų manymu, būtent hemiceliuliozė yra pagrindinė priežastis, kodėl daržoves valgyti kasdien yra sveika.

Tačiau daržovėse yra daug vandens, todėl skaidulinių medžiagų koncentracija jose yra maža. Reikiamam skaidulinių medžiagų kiekiui gauti, reikia suvalgyti daug daržovių, o tai padaryti sunku, kai pusryčiams ar priešpiečiams turime mažai laiko. Daržoves taip pat sunkiau pasiimti su savimi, jos užima daug vietos. Ne visi, o ypač vaikai, mėgsta šviežių daržovių skonį, kuris dažnai gali turėti ir aitrumo. Aitrumas dingsta daržoves verdant, tačiau ilgai virti laiko taip pat turi nedaugelis. Na o ir virtos daržovės ne visiems yra pakankamai skanios, kad jas norėtųsi vartotų kasdien. Visos šios priežastys trukdo žmonėms per dieną vartoti pakankamą daržovių kiekį.

Mes nusprendėme išspręsti ir šią problemą, todėl sukūrėme daržovių trapučius, kurių pagrindą sudaro chitozanu suklijuota žalia kopūstų ląsteliena, į kurią įmaišome ir kitų džiovintų bei žalių daržovių. Kopūstus pasirinkome ne atsitiktinai, pasirodo, kad juose yra pats geriausias skaidulinių medžiagų ir angliavandenių santykis, kuris išlieka ir išdžiovinus. Džiovinant daržoves taip pat padidėja mineralų koncentracija. Ir vis dėlto didžiausias mūsų daržovių trapučių išskirtinumas iš panašių produktų rinkoje yra tai, jog mes nekepame, o džioviname ore 45 °C temperatūroje.

„Chito“ daržovių trapučiai puikiai dera:

  • su avokadų trintiniu („gvakamole“),
  • su humusu,
  • su tepamais sūriais,
  • su nesaldžiomis užtepėlėmis,
  • prie sriubos,
  • ir visur, kur tik naudojamas batonas arba džiūvėsiai.

Šiuo metu gaminame:

  • „Chito“ daržovių trapučiai su svogūnų laiškais ir krapais
  • „Chito“ daržovių trapučiai su saulėje džiovintais pomidorais